Alkuun Edelliset Tapahtumat 11–12/12

19.11.2011

Meriuimarit ry. täytti 20 v.

Meriuimarit ry. perustettiin vuonna 1991 joulukuun ensimmäisenä päivänä. Sitä juhlittiin Ravintola Kaisaniemessä 80 hengen voimin. Juhlaa vietettiin "perhepiirissä" hyvän ruuan, laulun ja soiton ja muisteloiden merkeissä. Mukana oli monta alusta asti mukana ollutta mm. idean toteutuksen alkuunpanija ja ensimmäinen pj. Helmi Leinonen ja sihteerinä toiminut Inga-Lill Heiman sekä pitkäaikainen pj Mikko Jauhiainen.

Tässä suurinpiirtein pj. Riitta Lampelan juhlassa pitämä puhe:

Hyvät Meriuimarit

Kaksikymmentä vuotta sitten joukko kylmän veden ystäviä päätti: nyt sen on järjestyttävä, paikan, jossa myös itähelsinkiläiset voivat harrastaa talviuintia. Siihen mennessä mahdollisuuksia harrastukseen Helsingissä oli vain keskustassa ja Lauttasaaressa.

Syksyllä itähelsinkiläiseen ilmaisjakelulehteen Helmi Leinosen laittama kutsu sai sen verran väkeä liikkeelle, että Puotilan kartanossa 21.11. 1991 pystyttiin päättämään talviuintiyhdistyksen perustamisesta. Perustava kokous pidettiin Rastilan majalla 1.12. 1991, paikalla oli 21 henkilöä. Aktiivinen yhdistystoiminta aloitettiin välittömästi ja jo 5.12. 1991 lähetettiin kaupungin liikuntalautakunnalle kirje meriuimarit ry:n nimissä. Kirje on säilynyt arkistossa, tässä siitä otteita:

Talviuinnin ja avantouinnin mahdollisuuksien parantamiseksi kaupungin itä- ja kaakkoisosissa olemme perustaneet yhdistyksen Meriuimarit ry....Tämä perinteisesti suomalainen harrastusmuoto on viime vuosina alkanut selvästi kiinnostaa myös nuorempia ikäluokkia. Kenties sen koetaan tarjoavan ajan henkeen soveltuvan, terveellisen vaihtoehdon monille esineellistyneille liikuntamuodoille.... vastikään olemme saaneet liikuntavirastolta tiedon, että toivomallemme Marjaniemen uimarannalle olisi tulossa lämmin pukeutumistila    Olemme kartoittaneet pitkäjännitteisen suunnittelun pohjaksi talviuinnin tarpeet:
Pukeutumissuojat naisille ja miehille
Kompressori avannon auki pitämiseksi
Suojien lämpö ja valaistus
WC ja suihkutilat
Mahdollisuuksien mukaan myös sauna
Toteutuksen tulisi olla riittävän laadukas puhtaanapidon ja yleisen hygienian onnistumiseksi. Edellä esitetty antaa ensi alkuun vaikutelman kovin korkeasta vaatimustasosta. Marjaniemen uimala palvelisi ympärivuotisessa käytössä noin kolmasosaa kaupungin asukasmäärästä. Keskeisen sijaintinsa javeden puhtauden ansiosta se on suosittu uintipaikka kesäisin.

Kirjeen ovat allekirjoittaneet Helmi Leinonen, Mika Lindroos ja Inga-Lill Heiman.

Melkoisella vauhdilla jäsenmäärä kohosi ja kymmenessä vuodessa päästiin liki kahdeksaansataan. Sen jälkeen jäsenmäärä on asettunut tiukasti 800 ja 900 välille. Jatkuvasti on tullut uusia jäseniä, tänäkin vuonna yli 90. Samalla eronneita, muuttaneita, vanhemmasta päästä lopettaneita ja heitä, joista aika on jättänyt, on ollut suurinpiirtein saman verran.

Alkuperäinen tarvelista on toteutunut ajan mittaan suurelta osin. Sauna on jäänyt pois laskuista ja jääkin varmaan vielä melkoiseksi ajaksi eteenpäin, sen hankkiminen on ihan eri luokan juttu. Se vaatii ison investoinnin ja toimiakseen vakituista henkilökuntaa. Hankkeeseen ei yhdistyksemme nykyisen 20  euron vuosijäsenmaksun puitteissa voi ryhtyä, se vaatisi erilaisen toimintamallin. Hyvä puoli nykytilanteessa on kuitenkin juuri se pieni jäsenmaksu, kynnys aloittaa talviuintiharrastus on tarpeeksi alhainen. Mahdollisuus uintiin ja uimakopin tarjoamiin palveluihin on ympärivuorokautinen ja lähes läpi koko vuoden. Viime vuosina onkin uimakautemme pidennetty käsittämään koko muu aika lukuunottamatta Liikuntaviraston valvomaa kesäuintikautta. Ympärivuoden uimareita onkin joukossamme runsaasti ja sateisina kesäpäivinä he ovatkin melkein ainoat uimarannan kävijät.

Hygieniaan oleellisesti vaikuttavan wcn saaminen kesti yllättävän kauan, mutta se on nyt hyvä ja toimiva. Suihkun saa vain kesäaikana ulkona, mutta veden laatu on suureksi osaksi ollut erittäin hyvä. Meren suola ja levä tekevät myös hyvää iholle.

Uudistusten toteuttaminen rannan rakenteisiin on välillä ollut ongelmallista. Laituri on ollut paikalla jo kaksikymmentä-luvulla ja uimakoppikin on peräisin vuodelta 1948. Silloin  marjaniemeläisseura Merimelojien uimajaosto perusti oman uintiin keskittyvän seuran Marjaniemen uimarit ry. Laiturialuetta ja pihaa on pikkuhiljaa saneerattu, ovet ja lukitukset on vaihdettu ja sisätiloissa tehty parannuksia. Niiden tiimoilta Yhteydet Liikuntavirastoon ovat toimineet hyvässä yhteishengessä, tosin joskus on ollut toiveista hieman joutuisammasta toteutuksesta.

Toimintaa on jatkettu pitkälti samoissa merkeissä kaikki nämä vuodet. Lisää jäseniä on houkuteltu avoimien ovien päivänä. Yhdessä on tehty suuren suosion saaneita retkiä lähialueen avantouintikohteisiin. Osanottajia on riittänyt sekä SM- että MM-kisoihin. Ensi vuonnakin on lähdössä osallistujia sekä MM-kisoihin Latvian Jurmalaan ettäSM-kisoihin Nokialle. Yhdistyksen kokousten yhteydessä, joita viime aikoina on usein pidetty lähinaapurissa sijaitsevassa Kehitysvammatuki 57 ry:n tiloissa, on ollut ohjelmaa mm. on tutustuttu näkövammaisten Iiris-keskukseeen, kuultu esitelmää avantouinnin vaikutuksista ja Itämeren öljyntorjunnasta jne. Parin vuoden aikana on myös ollut mahdollisuus parantaa uimataitoaan Itäkeskuksen uimahallissa järjestetyillä uintitekniikkakursseilla. Tämänkokoisessa yhdistyksessä on jäseniä, joille riittää pelkkä perustoimintaan osallistuminen ja sitten on se ryhmä, joka haluaa aktiivisemmin olla mukana vaikuttamassa ja järjestetyissä tapahtumissa. Me tarvitsemme molempia.

Olen vakuuttunut, että saamme harrastuksestamme terveyttä ja hyvää mieltä nyt ja jatkossa. Muumisatujen kertoja Tove Jansson oli myös talviuimari. Kun talviuntaan nukkuva Muumipeikko yllättäen kerran heräsi ja lähti tutustumaan talveen, hän kohtasi yllättävän näyn: Hemuli ui jäisessä purossa ja huikkasi ällistyneelle Muumipeikolle:

Kun avannossa polskuttaa, niin turhat tuumat hatkat saa.

Riitta Lampela

Meriuimarit ry. pj

kauden 2021-22 talviuintikisoja

SM / EM-kisat Laukaan Peurungassa 4. - 6. 2. 2022

MM-kisat Petroskoissa 12. viikolla 2022

Paikalliskisoista tiedotetaan nettisivuilla ja ilmoitustauluilla

Tiedusteltu kisoista: Riitta Lampela p 050 5500824 (tekstiviestillä)

Alkuun Edelliset Tapahtumat 11–12/12